Roman Sentšin

Kirjailija, kirjallisuuskriitikko, muusikko

Henkilöhistoria

Roman Sentšin syntyi vuonna 1971  Kyzylin kaupungissa Etelä-Siperiassa. Hän kävi venäläisen peruskoulun, minkä jälkeen suoritti asepalveluksen Karjalassa. 1990-luvun alussa Sentšin muutti useaan kertaan ja  työskenteli eri ammateissa. Nykyään asuu vaimonsa kanssa Jekaterinburgissa.

Koulutus

Opiskeli Maksim Gorkin Kirjallisuusinstituutissa vuosina 1996-2001, ja valmistumisen jälkeen opetti siellä vuoteen 2003 asti.


Kirjailijana

Sentšin kirjoittaa novelleja, romaaneja, esseitä sekä katsauksia. Julkaisi ensimmäiset novellinsa vuosina 1995-1996. Siitä asti on julkaissut novelleja ja kertomuksia eri lehdissä. Ensimmäinen novellikokoelma julkaistiin vuonna 2001, ja ensimmäinen romaani vuonna 2003. Hänen teoksiaan on käännetty usealle eri kielelle, mm. suomeksi, saksaksi ja ruotsiksi.


Palkinnot ja huomionosoitukset

Sentšin on saanut useita venäläisiä kirjallisuuspalkintoja, kuten Venäjän suurimman kirjallisuuspalkinnon Bolshaja knigan (Suuri kirja) vuonna 2015 ja Vuosisadan kirjailija-palkinnon  vuonna 2017, sekä ollut ehdolla muiden merkittävien kirjallisuuspalkintojen saajaksi.


Tuotanto

Genre

Usein Anton Tšehoviin verrattu Sentšin kirjoittaa nykyaikaista venäläistä proosaa, ja edustaa niin sanottua uutta realismia. Hänen teoksilleen on ominaista ytimekkyys, tragikoomisuus, musta huumori sekä venäläisen elämän tarkka kuvaus. Hän on myös usein teostensa päähenkilö.

Sentšin  kokee tärkeäksi kuvata venäläistä nykyelämää sellaisena, kuin se on, ja hän haluaa myös nostaa esille maalaiselämää Venäjällä, joka on hänen mukaansa jäänyt nykykirjallisuudessa taka-alalle.

Suomennetut teokset

Jeltyševit, erään perheen rappio 2015 ( Jeltyševy 2009) suom. Kirsti Era

Kirjailijan merkittävimpiin kuuluva romaani, joka kertoo Jeltyševyn perheestä, jonka täytyy muuttaa takaisin vanhaan kotikyläänsä, ja muuton myötä alkaa perheen lopullinen alamäki.

Romaanissa Sentšin kuvaa naturalistisen oloisesti ihmisiä, joille Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen ei enää löydy paikkaa eikä mahdollisuutta parempaan elämään ja joita kaiken kurjuuden ja toivottomuuden keskellä odottaa ainoastaan rappio, niin yhteiskunnallinen kuin henkinenkin. 

Pato 2019  ( Zona zatoplenija 2015) suom. Kirsti Era

Tositapahtumiin perustuva romaani kertoo siperialaiskylien asukkaista, jotka joutuvat muuttamaan pois kotiseudultaan voimalaitosprojektin takia. Teoksessa nousevat esille modernisaation ja luonnon yhteentörmäys, ihmisten välinpitämättömyys ja ahneus sekä vallan ja kansan välinen konflikti.

Romaani on omistettu Valentin Rasputinille, jonka Jäähyväiset Matjoralle -novelli käsittelee pitkälti samoja aiheita ja johon romaanissa viitataan useaan kertaan.

Oma arvio  

Sentšin on hyvin mielenkiintoinen kirjailija hänen lakonisen, mutta ytimekkään kirjoitustyylinsä takia. Hän pystyy kirjoittamaan suurista asioista pienieleisesti, ilman ylimääräistä koreilua ja saa kuitenkin sanomansa hyvin perille. Vaikka hänen tekstinsä ovatkin yleensä synkän oloisia, niistä löytyy myös huumoria ja toisinaan hyvin ironisia havaintoja ihmisluonteesta. 

Sentšinin henkilöhahmot ovat tavallisia venäläisiä, jotka yrittävät selvitä niin arkielämän kuin yhteiskunnankin asettamista haasteista, mutta eivät aina onnistu siinä. Kirjailija kuvaa sellaisia ihmisiä ja paikkoja, jotka harvoin nousevat esille venäläisessä nykykirjallisuudessa, ja hän tekee sen rehellisesti ja todentuntuisesti. 

Laiskuutensa tai ahneutensa vuoksi ihmiset käyttäytyvät maapallolla kuin toiselta planeetalta tulleet ryövärit.
-Lainaus kirjasta PATO



Kiinnostavia linkkejä


Teksti:

Valeria Kleimala