Olga Gromova

 

Olga Gromova tuli tunnetuksi julkaistuaan vuonna 2014 nuortenromaaninsa Saharnyi rebjonok (”Sokerilapsi”). Dokumentaarinen romaani perustuu Stella Nudolskajan kertomuksiin elämästään 1930- ja 1940-lukujen Neuvostoliitossa. Eljan (kuten päähenkilöä kutsutaan) isä vangitaan kansan vihollisena ja lähetetään vankileirille Magadaniin. Elja ja hänen äitinsä karkotetaan Moskovasta Kirgisiaan, jossa he rakentavat elämäänsä uudelleen. Lopussa selviää, että isä kuoli vankileirillä. Gromova äänitti Stellan tarinoita sekä teki taustatyötä ja käytti fiktion vapauksia täydentää tarinaa. Romaanin lopussa Gromova kertoo kirjan työstämisestä ja muistelee erästä keskusteluaan Stellan kanssa.

Kerran minä huomautin: -Teidän muistelmistanne saa sellaisen käsityksen, ettei ympärillänne ollut pahoja ihmisiä. Mutta eihän se niin voinut olla?

-Ei niin. Varmaan oli kaikenlaisia. Esimerkiksi se naapuri Moskovassa, joka kirjoitti ilmiantoja. Mutta en melkein ollenkaan muista heitä. Ilmeisesti se on tyypillistä lapsille, muistaa enemmän hyviä asioita. Ja olkoon niin.

No niin, olkoon niin, päätin, enkä tuonut tarinaan pahoja ihmisiä.” (s.160, sitaatti suom. A.L.) Romaanissa kuvataan Eljan äidin raskasta työtä, Eljan vakavaa sairastumista, karuja ja ahtaita asuinoloja. Mutta teoksessa kuvataan myös arkista kouluelämää ja Eljan ja äidin kohtaamia sydämellisiä ihmisiä, jotka auttavat heitä. Äidin ja tyttären lämmin ja läheinen suhde kuvataan romaanissa kauniisti ja lapsen huoli äidin kärsimyksistä nousee paikoin esiin koskettavalla tavalla. Romaanin lopulla kerrotaan myös äidin rohkeasta ystävästä, jonka avulla he saavat luvan palata Moskovan lähelle. Romaani on suunnattu yläaste- ja lukioikäisille lukijoille, mutta puhuttelee myös aikuista lukijaa. Vaikka päähenkilö on lapsi, näkökulma on kuitenkin lapsuuttaan muistelevan aikuisen. Teos pääsi useiden tärkeiden venäläisten kirjallisuuspalkintojen listoille.

 

Saharnyj rebjonok - Ei suomennettu