Anna Anisimova

 

Venäjältä löytyy paljon kiinnostavia lastenkirjailijoita, joilta ei (vielä) ole suomennettu teoksia. Esimerkiksi nykyään Suomessa asuva Anna Anisimova (s.1983) on 16 teosta julkaissut, palkittu lastenkirjailija. Anisimova on kotoisin Novosibirskin kaupungista, missä hän opiskeli yliopistossa journalistiikkaa. Myöhemmin hän muutti Pietariin, missä opiskeli lastenkirjailijoiden Sergei Mahotinin ja Mihail Jasnovin seminaarissa. Anisimova on teoksissaan käsitellyt useita vakavia aiheita, joita hän kuitenkin lähestyy valoisasti ja toiveikkaasti. Anisimovan esikoisteos Nevidimyi slon (2012, ”Näkymätön norsu”) pääsi vuonna 2017 IBBY:n IBBY listalle Selection of Outstanding Books for Young People with Disabilities. Kertomus sisältyy Anisimovan neljän kertomuksen kokoelmaan Muzika moego djatla (2020). Kertomuksessa päähenkilön sokeus paljastuu lukijalle vähitellen, eivätkä kirjan muut henkilöt kiinnitä siihen erityistä huomiota. Kuten IBBY:n listalla todetaan, teos tuntuu ehdottavat myös lukijalle tällaista lähestymistapaa sokeuteen. Tarina on kerrottu lämmöllä, ja päähenkilön vilkas mielikuvitus ja iloinen elämänasenne tempaavat mukaansa.

Lastenromaani Gutja (2020, Voltšok, ”Gutja”) taas kertoo äitinsä kanssa kahdestaan elävästä Gutjasta, joka ystävystyy itseään rohkeamman Dašan kanssa. ”Dašan kanssa kaikki kääntyi ylösalaisin” päähenkilö toteaa teoksen alussa. Tyttöjen päivät täyttyvät pienistä seikkailuista ja Gutjaa pelkää eniten maailmassa vain sitä, että paras ystävä hylkää hänet. Kun Daša yllättäen kuolee, Gutjan pitää löytää keino selvitä surusta ja uusi tapa katsoa maailmaa.

-Mutta minä muistan yhä, sanoi Romytš ja matki minun lapsenääntäni, -”Miksi kukaan ei halaa laihoja puita? Kaikki haluavat halailla vain paksuja puita. Ne eivät pyydä sitä, mutta niitä halaillaan silti! Ja laihat puut huitovat oksillaan: ”Halatkaa meitä! Halatkaa!” Mutta kukaan ei kuule niitä…” (suom. A.L.)

Anisimova kirjoittaa sekä pienemmille lukijoille että vanhemmille koululaisille.

 

Nedivmyj - Ei suomennettu

Gutja - Ei suomennettu