Maria Stepanova

Poet, essäist och redaktör

Personuppgifter

Maria Stepanova föddes i Moskva 1972. Hon är en rysk poet, essäist och redaktör som har skrivit tio diktsamlingar och tre essäböcker.  

 

Stepanova utexaminerades från Maksim Gorkijs litteraturinstitut år 1995. Efter studietiden var hon under åren 2007–2012 huvudredaktör för OpenSpace, en nättidskrift för konst och kultur. Efter det blev hon huvudredaktör för Colta.ru, en nättidskrift för kultur, där hon fortfarande verkar. 


   


Författarskap

Maria Stepanova debuterade som författare i publikationen Vavilon år 1996, men hennes texter publicerades i många ryska tidskrifter, bland andra VolgaZnamja och Zerkalo.


Priser


Verk

Maria Stepanova blev internationellt berömd i och med sin roman Minnen av minnet (Pamjati pamjati, 2017, Nirstedt, 2019, övers.: Nils Håkansson), som blev en betydande kritikersuccé såväl i hemlandet som utomlands. I samband med publiceringen av den engelska översättningen titulerade tidningen The Guardian Stepanova “Rysslands nästa stora författare”.  

I detta hybridverk, som för en dialog med författare som Osip Mandelstam, Marcel Proust och W. G. Sebald, kombineras på ett kreativt sätt släktkrönika med memoarer, essäistik, reseskildringar och historieskrivning. Romanen inleds med fasterns död och berättaren är tvungen att gå igenom hennes personliga kvarlåtenskap. Föremålen väcker associationer, en association leder till en annan och inom kort blir läsaren serverad ett helt tvärsnitt av såväl egna som främmande människors känslor och förnimmelser från det förra seklet. Utforskningen av de personliga minnena växer sig till ett mästerverk som benar upp hela den nationella historien och litet av framtiden. Verket manar läsaren till eftertanke och ifrågasättande såväl beträffande den slingriga formen som gällande det komplicerade innehållet.  

 

Då Minnen av minnet utkom väckte den en livlig samhällsdiskussion i Ryssland. Speciellt skildringen av Rysslands 1900-talshistoria som en ständig övergång från ett trauma till ett annat utmanade statsmaktens officiella narrativ om Rysslands segerrika historia. Trots uppståndelsen, eller tack vare den, belönades verket med nästan samtliga betydande ryska litteraturpriser. De allra mest begeistrade litteraturkritikerna proklamerade till och med romanens död som inhiberad på grund av Stepanovas verk.  

 

Innan romanen utkom var Stepanova känd som en av sin generations mest betydande poeter och essäister. Titeln på diktsamlingen hon debuterade med 2001 Pesni severnych juzjan (De nordliga sydlänningarnas sånger) anspelar på en titel av Pusjkin. Stepanovas poesi har ibland, paradoxalt nog, kallats för “lyrisk epik” då den är en kombination av personlig bekännelse och samhällsfilosofiska eller till och med brännande aktuella teman. 

 

Sett ur den här synvinkeln är Minnen av minnet egentligen en fortsättning på Stepanovas poesi men i prosaformat. Som huvudredaktör för landets ledande kritiska kulturpublikation Colta.ru, har Stepanova från första parkett fått följa med det nutida Rysslands livliga och ständigt föränderliga kulturfält samt den därmed tätt sammanhängande politiska utvecklingen.Text:

Mika Pylsy

Svensk översättning 
och bearbetning:

Jonas Selenius och Martina Björklund